Over het Iraans film festival

Sinds tientallen jaren wordt de Iraanse cinema wereldwijd geroemd en toont elk internationaal filmfestival wel een aantal Iraanse films. Bovendien zijn regisseurs zoals Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf, Marjane Satrapi en Rakhshan Bani-Etemad menig maal in de prijzen gevallen. Het Iraans FilmFestival, dat in 2006 voor het eerst in Utrecht werd gehouden, is het eerste filmfestival in Europa dat zich volledig richt op deze rijke Iraanse cinema. Het Iraans FilmFestival toont echter niet alleen films van de grote namen in de Iraanse filmindustrie, maar probeert juist ook nieuwe en onbekende filmmakers een kans te bieden hun werk te laten zien. Daarom wordt er samengewerkt met onafhankelijke regisseurs, distributeurs en productiemaatschappijen in Iran.

Festivaldirectrice Parwin Mirrahimy legt uit waarom ze het Iraans FilmFestival is begonnen:
“Op veel filmfestivals zag ik wel Iraanse films draaien maar deze waren vooral afkomstig van productiemaatschappijen die hun weg naar die festivals al gevonden hadden; terwijl ik wist dat er zoveel meer werk in Iran werd gemaakt dat vaak controversieel en minder groots opgezet was. Werk dat heel veel zegt over hoe deze filmmakers hun eigen land zien en beleven, maar dat wellicht minder gelikt en minder politiek correct is; films die misschien niet zo op het Westen afgestemd zijn en daardoor minder aantrekkelijk voor het grote publiek. Maar deze films zijn wel degelijk belangrijk, omdat ze juist op een urgente manier laten zien hoe deze filmmakers het leven in Iran ervaren, zodat we het door hun ogen kunnen zien.“

Met deze visie voor ogen organiseerde Parwin Mirrahimy in 2006 de eerste editie van het Iraans FilmFestival in Utrecht dat een dag duurde. Vanwege het grote succes werd het festival in de jaren daarop uitgebreid naar 3 dagen. In 2008 verhuisde het festival naar Rotterdam. Sinds de oprichting biedt het festival een divers programma met speelfilms, documentaires, animatie, kinderfilms en korte films. Ook worden er voor en na de films debatten en talkshows georganiseerd met verschillende (bekende) regisseurs en critici. Om het geheel compleet te maken, zijn er optredens van vaak jonge en vernieuwde muziekartiesten en kan het publiek ook genieten van de rijke Perzische keuken.