Filmoverzicht

Een overzicht van de films, korte films en documentaires vertoond op het Iraans Film Festival.

0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

0-9
 

10
Anderhalf uur lang rijden we door Teheran met een jonge, welgestelde vrouw en zijn we getuige van 10 intieme gesprekken met haar medepassagiers. De gesprekken zijn gefilmd alsof ze met een verborgen camera zijn opgenomen.

 

10+4
Mania Akbari, het hoofdpersonage in Ten (Abbas Kiarostami) lijdt onder borstkanker. Net als in Ten rijdt zij de hele stad rond en observeert ze hoe andere mensen op haar ziekte reageren.

 

20 fingers
Vijf episodische verhalen over man-vrouw relaties in modern en taboedoorbrekend Iran, met gesprokken tussen mannen en vrouwen over seks voor het huwelijk, jaloezie, vreemdgaan en homoseksualiteit.

 

3 Women
Het verhaal van drie generatie vrouwen in Iran. Minoo, de moeder die geen vragen meer stelt over haar lot. Pegah, de dochter die met haar rebelse karakter nog op zoek is naar haar weg in het leven en de oma die terugkeert naar haar roots.

A

 

Another morning
Kamali, een man van middelbare leeftijd, raakt steeds meer geïsoleerd na de dood van zijn vrouw. Hij weet niet hoe hij moet omgaan met zijn leven, werk, huishouden en sociale contacten. Met zijn scherpe blik volgen we heel subtiel de chaos in Iran.

 

At the end of a perfect day
Voor haar debuutfilm volgde de jonge filmmaakster Mina Keshavarz (1984) een jaar lang een Iraanse rockband. 

B

Be Calm and count to seven
De gloednieuwe speelfilm én Tiger Award 2009 winnaar.

 

A brief peace
A Brief Peace laat ons zien hoe men in Iran afscheid neemt van hun geliefden, wiens lichamen of delen ervan pas gevonden zijn na de oorlog tussen Iran en Irak.

 


C

 

Children of Heaven
Ali raakt de laatste paar schoenen van zijn zusje kwijt. Voor een tijdje moeten ze allebei Alis gymschoenen dragen om naar school te gaan, totdat Ali beslist aan een hardloopwedstrijd mee te doen waarbij de derde prijs een paar gloednieuwd sneakers is.

 

D

 

Dageraad
Het leven van een man veranderd in paar minuten tijd wanneer hij een cafe in loopt.

 

Day of freedom
Dertien jaar na de oorlog tussen Iran en Irak worden de krijgsgevangenen vrijgelaten. Wie zijn ze en wat hebben ze meegemaakt?

 

Dead Time
Een korte film over verkeersopstoppingen in Iran.

 

Do you have another apple?
Een symbolische film over een held die zijn volk niet kan verlossen van onderdrukkers, want hij is geen echte held, maar een lompe, domme, egoistisch en onnozele leider die alleen maar aan zijn volgende maaltijd denkt.

 

E

Empty hands
Waargebeurd verhaal van een man met 5 vrouwen en 50 kinderen in het zuiden van Iran. De man gaat een huis bouwen maar welke van die 5 vrouwen krijgt het huis?

F

 

A few days later
Het comfortabele leven van Sharzad, een jonge grafische ontwerpster, schijnt veel minder makkelijk te zijn dan het van de buitenkant lijkt.

 

The fish fall in love
Een kleurrijk liefdesverhaal over een vrouwelijke kokkin in het noorden van Iran en haar oude geliefde die terug is gekeerd naar zijn geboortestad.

G

 

Gradually
Gradually verteld het verhaal van lasser Mahmoud en zijn psyschisch labiele vrouw die volgens sommige kennissen bij hem is weggelopen. Tijdens Mahmouds zoektocht naar zijn geliefde leert hij wat het betekent om samen een leven te delen, om te accepteren en te vergeven.

H

Humor, themaprogrogramma over Iraanse humor
Journaliste en Iran-kenner Eefje Blankevoort stelde speciaal voor het Iraans Film Festival een programma samen rond het thema humor.

I

Iran, my lonely land
Ondanks de tegenwerking van de autoriteiten worden er nog steeds films gemaakt in Iran en in elke stad zijn er meerdere speciale filmscholen waarin jonge cinefielen worden opgeleid.
Its always late for freedom
Na jaren intensief lobbyen krijgt filmmaker Merhdad Oskouei toegang tot een beruchte jeugdgevangenis in Teheran. Daar volgt hij drie jongeren die om uiteenlopende redenen werden opgepakt en gevangengezet.

L

Lost in Between
De vakantieplannen van een vrouw worden geheel verstoord als blijkt dat haar man een rendez-vous heeft met…

 

M

Mainline
Een aan heroine verslaafde meisje, Sara, gaat binnenkort trouwen. Haar moeder is een succesvolle zakenvrouw en wil haar dochter voor haar huwelijk helpen afkicken. Onderweg naar de afkickkliniek blijkt pas hoe ernstig de onderlinge verhouding binnen dit upper-class gezin verstoord zijn.

 

 

N

Navel
Navel  vertelt het verhaal van vier mannen en een vrouw die samen een flatje delen. Tijdens hun nachtelijke gespreken leren we meer over Tehrans underground scene.
Nocturnal
Shabnam, een jonge fotografe, belandt op een feestje waarin van alles wordt gedronken en gebruikt. Ze lijkt onder invloed van drugs haar verstand te verliezen.

 

Nose, Iranian Style
Uitgaande van de statistieken ondergaan Iraniers meer neuscorrigerende operaties dan welke natie ter wereld dan ook. Dit staat in schril contrast met de idealen van de Islamitische Republiek, die vraagt om innerlijke reinheid en intellectualisme en zeker niet om het uiterlijk door plastische chirurgie.


O

 

On a Friday afternoon
Sogan, een alleenstaande moeder met een puberende zoon, werkt hard om de eindjes aan elkaar te  knopen. Omdat ze zich al 15 jaar verborgen houdt voor haar familie begint haar jongste zusje een zoektocht naar haar.

 

Our times
Our times gaat over de verwarring en de hoop van jonge vrouwen in hedendaags Iran en hun poging tot verandering door hun deelname aan de presidentsverkiezingen en de bijbehorende campagne.

P

Persepolis
Een animatiefilm over Marjanes jeud in Iran en haar tienegerjaren in Oosterrijk, die tegelijkertijd het ontroerende verhaal vertelt van Iraanse emigranten na de revolutie.

 

R

The Red Card
Shahla, een jonge vrouw en de minnares van een Iraanse stervoetballer, wordt beschuldigd van de moord op de echtgenote van haar minnaar. Maar tijdens de rechtszaak blijkt dat de aanklacht tegen Shahla aan alle kanten rammelt.

 

S

Shahram en Abbas
Shahram en Abbas zijn twee Iraanse migranten die besluiten zich uit te geven voor homo-koppel in de hoop op politiek asiel in Nederland. Maar hoe lang kunnen ze die leugen volhouden.

 

The Supper
Filmkunsternaar Mostafa Heravi creeert twee verschillende interpretaties van het iconische Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

T

 

Tehran, 7:00 AM
24 uur in Teheran. Een verkeersagent heeft een oogje op een actrice; twee oude zuurpruimen terroriseren het drugscontrolelab; een oude man die weet wanneer hij dood zal gaan; een taxichauffeur die leugens vertelt en een lasser lijkt verliefd.

 

Tehran: another side
De documentaire van de jonge filmmaker Sam Ahli Kashani.

 

Those Three
Drie jonge soldaten beslissen tijdens een militaire oefening weg te lopen, maar al snel belanden ze in de besneeuwde bergen van noordelijk Iran en moeten ze in de kou voor hun leven vechten.

 

Twaalf jaar en zes uur
Sam, een jonge Iraanse kunstenaar, kijkt terug op zijn zoektocht naar zijn identiteit in Nederland, terwijl hij op Schiphol wacht op zijn ouders na hen twaalf jaar en zes uur niet te hebben gezien.

W

 

Womens prison
In een periode van 10 jaar volgen we de gevangenen en de bewakers van een vrouwengevangenis na de Islamitische revolutie in Iran. De gevangenis is een spiegelbeeld van de Iraanse maatschappij en haar problemen.